Peralada és una de les viles medievals més importants de Catalunya. Un poble rural de cases velles de pedra, carrers tortuosos i una plaça parcialment porxada encantadora. Esglésies mil·lenàries, antics convents i un castell espectacular, -del qual ja quasi s’ha dit tot-. Vinyes, camps de blat, i camins rurals medievals per a descobrir a peu o bé en bicicleta, i una oferta lúdica espectacular i per a tots els gustos!
Peralada fou capital del seu comtat, tenia castell, muralles, i fins i tot exèrcit propi que defensava davant de Besalú i Empúries. La història, avui dia és ben present en cada racó de Peralada, i cada pedra, guarda gran part de la història de Catalunya. Voleu saber-ne més?, doncs comencem!
Una ruta pel centre històric
Us permetrà conèixer de primera mà la seva història a través dels seus edificis. L’Oficina de Turisme de Peralada, ubicada a la Plaça Peixateria, al centre de la vila, us ofereix visites guiades a uns preus aptes per a totes les butxaques. Coneixereu a la perfecció la història i el que avui dia és Peralada, de la mà de guies turístics especialitzats. També podreu fer-la al vostre aire. Seguiu les nostres indicacions i traslladeu-vos l’edat mitjana!
Les Muralles de Peralada i el Portal del Comte
A Peralada s’hi construïren dos recintes emmurallats. El primer, data del s. X-XI encara que actualment només se’n conserva algun vestigi que ben aviat descobrirem. Però Peralada, el 1285 patí un incendi que deixà la vila pràcticament en runes. Va ser aleshores quan s’hi va construir el segon recinte emmurallat encara visible avui dia.
El Portal del Comte, és i era la principal porta d’entrada a Peralada. Construït el s. XIII, correspon al segon recinte emmurallat de la vila, i era l’inici del camí de Peralada a Castelló d’Empúries. El Portal del Comte, estava custodiat per la guàrdia del comte de Peralada que controlava l’accés de la població i cobrava els aranzels per la venda de mercaderies a la població. Una frontera en tota regla!.
L’Església de Sant Martí, el Convent de Sant Bartomeu, i l’antic Castell.
L’església de Sant Martí, és l’església parroquial de Peralada. Excavacions arqueològiques recents van descobrir-hi un petit temple preromànic del s. IX. Avui dia, encara hi podem veure restes del temple romànic consagrat el 1208, i la torre del campanar del s. XIV. L’edifici actual d’estil neoclàssic va ser construït a finals del s. XVIII.
Però el 1309 el vescomte de Peralada, Felip Dalmau de Rocabertí, va cedir uns solars ben a prop de l’església parroquial, a la comunitat de monges canongeses agustines de Bell-lloc perquè edifiquessin un convent. El convent de Sant Bartomeu, va ser actiu fins a principis dels anys 70 és avui dia un edicifi d’habitatges. Les excavacions arqueològiques que s’hi van fer l’any 1989, descobriren dues troballes molt importants, les restes de l’Antic Castell Vescomtal i de la muralla Oppidum ibèric. El Castell, va ser una fortalesa carolíngia anomenada Castro Tolon, que fou destruïda arran de l’incendi de Peralada a causa de les guerres de Pere el Gran i Felip l’Ardit. La Muralla,del s.V-III aC, un oppidum iberic (un indret elevat) va ser construïda pels primers pobladors Ibers d’aquest indret, que mil anys després es convertiria en la vila comtal de Peralada.
Antic hospital i Casa de les bombes.
l’Antic hospital medieval de Peralada, als seus orígens assistia als pobres i evitava epidèmies a la població. Va arribar a tenir una capella i un cementiri. Recents excavacions arqueològiques van trobar-hi 116 cossos. Alguns d’ells fins i tot guardaven 25 monedes d’or del s. XV. Aquestes monedes actualment estan exposades al Museu de la Vila de Peralada, ubicat a la primera planta del Centre de Turisme Cultural Sant Domènec. El 1835 l’edifici passà a mans del Sindicat Agrícola de Peralada, els qui guardaven les bombes de reg dels seus associats. I fruit d’aques fet, la població va passar a anomenar a l’Antic Hospital, la Casa de les bombes.
La Plaça Gran
Fins abans del gran incendi de 1285, la Plaça Gran era un espai obert dins el recinte emmurallat, però amb la reconstrucció de Peralada al s. XIV, s’hi construïren edificis amb porxades al seu costat oest, un d’ells l’Ajuntament, que encara conserva vestigis de l’època gòtica tot i haver estat remodelat. La plaça es convertí doncs, en el que encara és ara, el centre neuràlgic de la Vila.
Al nord de la Plaça Gran, hi trobem la casa natal de Ramón Muntaner (Peralada 1265 – Eivissa 1336) fill de la vila, va ser militar de la corona catalanoaragonesa i va viure les gestes militars de la corona. En només 3 anys, del 1325 al 1328, va escriure la Crònica compresa entre la concepció del rei Jaume I el conqueridor (1207) i la coronació d’Alfons IV d’Aragó (1328). Una crònica escrita d’una manera molt planera, carregada de dades històriques, que ha permès poder analitzar aquest període de la història de la corona catalanoaragonesa. Impressionant!.
La Gastronomia de Peralada
El centre històric de Peralada, és ple de vida. Passejant pels seus carrers hi trobarem una amplíssima oferta gastronòmica apta per a tots els gustos i pressupostos. Bars, restaurants, terrasses, cafeteries, que ens permeten o bé fer un mos més ràpid i informal, o bé entaular-nos i gaudir de la millor cuina empordanesa i dels seus millors productes. Tot plegat, aixó sí, regat amb un fantàstic vi o cava de Peralada, com no pot ser de cap altra manera!.
També hi trobarem comerços de tota mena, que donen servei a la seva població però també al visitant.Fleques de tota la vida, carnisseries i botigues amb productes de pròximitat on adquirir embotits i formatges artesans, així com la Botiga-Exposició del Centre de Turisme Cultural Sant Domènec on comprar llibres o detalls que ens recordaran la nostra escapada a Peralada.
Claustre Romànic, convent de Carme i Museu de la Vila
Trobareu el Claustre romànic al Convent de Sant Domènec, al centre de la vila i en el mateix recinte hi trobareu el Museu de la Vila on podreu descobrir la història de Peralada fins a l’època medieval.
Una visita imprescindible és el claustre romànic de Peralada, l’antic monestir de Sant Domènec del segle XII. El conjunt monumental conserva les columnes i els capitells amb escenes bíbliques i la vida quotidiana de l’època medieval. Destaquen els motius vegetals i geomètrics amb figures zoològiques i els seus 5 historiats.
També podreu visitar el segon edifici, el convent del Carme. Un monestir amb un claustre i una església gòtica construïdes a mitjans del segle XIV ubicat entre la muralla i el barri jueu. El 1835, el convent va tornar a passar a mans dels comtes de Peralada que el van convertir en una escola gratuïta per als nens del poble, que va ser el germen de la Principal de Peralada, una cobla sardanista considerada una de les millors de Catalunya. El Convent, com a edifici ha tingut varies funcions; ha fet d’hospital, de jutjat, de caserna i fins i tot de cinema!.
Actualment, el convent del Carme forma part del conjunt museístic del Castell de Peralada que integra el Museu del Vidre i la ceràmica del vi amb una de les col·leccions de vidre privades més importants del món; la Biblioteca, amb més de 80.000 volums i una col·lecció extraordinària de més de 1.000 exemplars d’El Quijote, i el Museu del Vi. Esdevé avui dia l’element arquitectònic públic més visitable i important de Peralada.
El Call Jueu
Peralada, així com les grans viles medievals de l’època, tenia un barri jueu situat al costat del convent del Carme. El Call Jueu es comunicava i depenia directament del convent, on regulaven l’accés i el tancament nocturn del carrer a partir del toc del campanar carmelità.
Com a curiositat, avui en dia, el carrer encara manté el nom original. En un plànol de la vila datat del s. XVIII apareix un espai públic que possiblement deixa entreveure la plaça principal del barri jueu i una sinagoga.
Església de Santa Eulàlia de Vilanova de la Muga
Vilanova de la Muga és un poble d’uns 250 habitants que pertany a Peralada. Està a tocar del riu Muga i forma part dels Aiguamolls de l’Empordà. Un espai natural ideal per a fer-hi llargues passejades i gaudir d’un paratge únic, on flora i fauna ens regalen uns espectacles naturals impressionants.
A Vilanova de la Muga, també hi destaca la seva església romànica del segle XI, on es poden veure les pintures murals de l’absis, amb diferents representacions escèniques bíbliques. Sens dubte, un dels conjunts més grans i més ben conservats in situ de la pintura mural romànica catalana.
Tot i que les pintures foren restaurades amb molt mala fortuna després de la Guerra Civil, entre 2018 i 2019 es van sotmetre a una nova intervenció de Conservació-Restauració realitzada en dues fases.
Les pintures murals romàniques del s. XII-XIII conviuen íntimament amb les pintures de la restauració realitzada l’any 1946 i amb les pintures descobertes a la zona de l’arc triomfal durant les dues darreres fases de restauració, aquestes últimes executades possiblement entre els segles XVII-XVIII.
Allotjaments a Peralada
Arrodoniu la vostra estada a Peralada aprofitant la seva àmplia oferta hotelera per tot el municipi. Hi trobeu l’allotjament més agradable i que més s’ajusti a les vostres preferències. Des d’Hotels i Hostals amb encant fins a Cases de Turisme Rural fantàstiques on la natura, la confortabilitat i el bon gust juguen per garantir-nos una estada fantàstica. Un munt d’opcions per a tots els gustos i butxaques!
Visites guiades i teatrelitzades.
A més d’aquesta fantàstica ruta pel nucli antic medieval de Peralada, el Centre de Turisme Cultural Sant Domènec, seu de l’Oficina de Turisme de Peralada, i Museu de la Vila, ens permet conèixer encara més els elements patrimonials, culturals i naturals més importants de la vila mitjançant diferents visites guiades que organitza per a grups reduïts. L’Oficina de Turisme i les activitats turístiques ofertades compleixen la normativa sanitària establerta actual. Us aconsellaran sobre quines activiats estan obertes i pensades per a gaudir de la vostra estada. Aquí us en fem un petit tastet, i us animem a descobrir-les!
Visita teatralitzada: Cendres, cèntims i celebracions
Ramon Muntaner ens explicarà que el 1285 Peralada va ser devastada per l’arribada de Felip l’Ardit i la defensa de Pere III El Gran, i com ho van viure reportatges històrics com Na Mercadera.
Ens descobrirà com Peralada va reconstruir des de les cendres, sense diners amb un poble i una societat devastada després de l’incendi de 1285.
Una visita interessantíssima tant per grans com per a petits!
Ruta literària “Què us diré? Ramón Muntaner Peralada
A la ruta literària Ramon Muntaner, coneixereu l’obra de l’autor i la seva Crònica, posant literatura i paisatge al servei del visitant.
Amb les lectures de diferents fragments de l’obra, podrem descobrir els espais on va viure Muntaner i recórrer els racons de Peralada que Ramon Muntaner ens hi descriu.
Aquesta ruta neix com a homenatge a Muntaner amb motiu del 750 del seu naixement i esdevé una ruta cultural fixe a Peralada.
Itinerari Natural pel Rec del Molí de Vilanova
Aquest rec d’origen medieval es creà com a desviació de l’aigua del riu La Muga, per abastir els molins de Castelló d’Empúries.
Avui en dia i amb el pas del temps, s’ha convertit en un itinerari natural preciós. Un bosc de ribera, ocells migradors i vegetació diversa plena d’insectes, com papallones i libèl·lules, permeten descobrir un paisatge natural on els colors, les olors i la diversitat hi donen vida.
El Rec del Molí de Vilanova, esdevé doncs, un itinerari perfecte per a fer a peu o en bicicleta i gaudir del paisatge natural de l’Alt Empordà!
Els Secrets dels rius de Peralada
Els rius i afluents del Llobregat, l’Anyet, l’Orlina, la Muga i el rec del Molí, són els protagonistes d’aquest taller participatiu.
Hi descobrirem els animalons que s’amaguen sota l’aigua i entre les pedres d’una manera pràctica i senzilla.
Els coneixerem i veurem com viuen i què hi fan al riu. Aquest taller ens permetrà conèixer la bona salut dels rius de Peralada i esdevenen una visita on de ben segur els més petits de la casa, en gaudiran moltíssim.
A Peralada us hi espera una escapada fantàstica on la història, la natura i la cultura, mariden a la perfecció amb la gastronomia, la viticultura, l’esport i el benestar. Tant si aneu en parella, com en família o fins i tot en colla d’amics, i si sou amants de l’esport i la natura, Peralada esdevé una de les escapades més boniques i enriquidores de l’Alt Empordà!